Sudaki Ağır Metaller Nelerdir? Ağır Metaller Nasıl Filtre Edilir?
Sağlıklı bir yaşam için temiz su tüketilmesi gerekir. Günümüzde ise temiz suya erişim gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Suyu kirleten ve içilmesinin sakıncalı olmasına neden olan kirleticiler bulunmaktadır. Bunlar arasında ise ağır metaller yer alır. Sudaki ağır metaller nelerdir? Ağır metaller nasıl filtre edilir gibi soruların cevaplarının bilinmesi ile temiz su tüketmek mümkün olur. Suyun içinde birçok ağır metal bulunabilir. Bunların normal gözle görülmesi mümkün olmaz. Laboratuvarlarda yapılan testler ile suda bulunan ağır metaller tespit edilebilir.
Doğada ağır metaller bulunur. Bu metaller topraktan, çevre kirliliğinden, şebeke borularından, eskimiş tesisatlar yolu ile suya bulaşır. Ağır metallerin içinde olduğu sular içilmemeli, yemek, çay ve kahve yapımında kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu şekilde ağır metallerin su yolu ile vücuda girmesinin önüne geçilebilir. Suyu kirleten ve içilemez yapan bu metallerin insan sağlığı için önemli zararları bulunur. Ağır metallerden arındırılmış ve sağlıklı su tüketmek için su arıtma cihazı kullanılabilir.
Sudaki Ağır Metaller Nelerdir?
İnsan yaşamının devam etmesini ve kolaylaşmasını sağlayan ürünlerin üretiminde ağır metaller kullanılıyor. Ağır metaller bu anlamda yararlı olsa da suya karışması halinde sağlık için önemli tehditler ortaya çıkartıyor. Endüstriyel bölgelerde yaşayan kişiler için ağır metalin suya karışması daha yüksek ihtimal olarak ortaya çıkıyor. Şebeke sularına karışan ve insan sağlığı için büyük risk oluşturan çok sayıda ağır metal bulunuyor. Sudaki ağır metaller nelerdir sorusuna şu şekilde cevap verilebiliyor:
- Arsenik: Bitki ve hayvan çürüklerinden ortaya çıkan ve doğada bulunan arsenik suya karışabiliyor ve insan sağlığı için önemli riskler oluşturuyor.
- Kurşun: Daha çok eski şebeke borularından suya bulaşan kurşun insan sağlığına zarar veren ağır metaller arasında yer alır.
- Manganez: Doğada bulunan manganez insan sağlığı için faydalı olan metaller arasında yer alır. Bunun yanında çok miktarda alınması halinde ise sağlık için riskler ortaya çıkarır.
- Bakır: Toprakta, bitkilerde doğal olarak bulunan bir metaldir. Eski su tesisatlarından kaynaklı olarak şebeke sularına karışarak sağlık için risk oluşturabilir.
- Krom: Volkanik tozlarda ve toprakta bulunur. Suya karışması sağlık açısından risklidir.
Ağır Metallerin Zararları Nelerdir?
Ağır metallerin zararları oldukça fazladır. Bunların yer aldığı suların içilmesi, yemek, çay ve kahve yapılarak tüketilmesi halinde zararları görülmeye başlanır. Suyun içinde bulunan ağır metalin türüne göre zararları değişiklik gösteriyor olsa da genel olarak zararları arasında şunlar yer alır:
- Kanser
- Cilt hastalıkları
- Zehirlenmeler
- Böbrek hastalıkları ve böbrek yetmezliği
- Akciğer hastalıkları
- Solunum yetmezliği
- Zeka geriliği
- Çocuklarda gelişim geriliği
- Gebelerde düşük riski ve erken doğum
- Alzheimer
- Parkinson
- Karaciğer yetmezliği
Ağır metallerden kaynaklanan rahatsızlıkların tedavisi sağlık sistemine önemli bir yük getirir. Sağlığınızın bu metaller nedeniyle risk altında olmaması açısından kullandığınız suyun kalitesine önem vermeniz gerekir. İçinde ağır metallerin varlığı olan sular şebeke ile evlere ve iş yerlerine ulaşır. Suyun kalitesini düşürmenin yanı sıra ayrıca hoş olmayan bir koku ve lezzete ulaşmasına neden olur. Suyun metalik bir tadı, hoş olmayan bir kokusu ve bulanık bir görüntüsü olur. Bu şekilde olan suların tüketilmesi doğru değildir.
Sudaki Ağır Metaller Nasıl Filtre Edilir?
Suyun içine toprak, çevre kirliliği, tarım ilaçları gibi çeşitli nedenlerle ağır metaller karışır. Şehir sularının temizlenmesi sırasında bu metallerin bir kısmı temizlenir. Bunun yanında özellikle su borularının eskimiş olmasından kaynaklı olarak ağır metallerin bulaşma oranı artar. Böyle durumlarda ise filtre edilmeleri gerekir. Sudaki ağır metaller nasıl filtre edilir incelemesinde en pratik çözüm arıtma cihazı kullanmaktır. Su arıtma cihazları ters ozmoz teknolojisini kullanır. Ters ozmoz teknolojisi membran filtre ve aktif karbon filtre ile suyun içinde bulunan çözünmüş katı maddeler olan ağır metalleri arıtır.
Arıtma cihazı kullanarak ağır metallerden arındırılmış suyun musluktan akması sağlanabilir. Bu cihazı kullanmanız halinde suyunuzu ayrıca filtrelemeye gerek kalmaz. Güvenli şekilde suyu tüketebilir ve sağlıklı su içebilirsiniz. İçinde kirletici maddeler olmayan su ile yemek, çay ve kahvelerinizi yapabilirsiniz. Su ile çalışan cihazlarınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Arıtma cihazının maksimum verimle çalışması ve sağlıklı su içmek için kaliteli ve güvenilir marka tercihi yapabilirsiniz.