Su Arıtma Cihazı Filtresi Ne Zaman Değiştirilmeli?
Şebeke sularının içinde bulunan maddelerden ayrıştırılması ve içilebilir olması amacıyla günümüzde pek çok evde su arıtma cihazları kullanılmaktadır. Kullanılan bu cihazların görevlerini yapabilmesi adına filtrelerinin düzenli aralıklarla
değiştirilmesi gerekmektedir. Bu cihazlara sahip olan kişilerin en çok merak ettikleri konular arasında ise su arıtma cihazı filtresi ne zaman değiştirilmeli yer almaktadır.
Su arıtma cihazları içlerinde bulunan filtreler ile içindeki ağır metaller, çamur, kir, pas gibi maddelerden suyun arınmasını sağlamaktadırlar. Bu cihazlar suyu sağlıklı ve içilebilir yapmanın yanında içinde bulunan kötü tat ve koku ortadan kaldırır. Böylece suyun tadı daha lezzetli olur. Filtrelerin zamanında değiştirilmemesi halinde ise arıtma cihazı görevini yapamaz. Su arıtma cihazlarının içinde farklı yapıda filtrele bulunmaktadır. Her filtrenin değiştirilme süresi de farklıdır.
Su Arıtma Cihazı Filtresi Değişim Süresi Nedir?
Su arıtma cihazı filtresi değişim süresi nedir incelendiğinde cihazın içinde bulunan filtrenin cinsi gibi kullanım sıklığının da etkili olduğu görülmektedir. Genellikle 6 aylık süreçte değiştirilmesi önerilen filtreler, kullanıma bağlı olarak farklı sürelerde değiştirilebilir. Örneğin İki kişilik bir ailenin kullandığı su arıtma cihazının filtresi ile 5 kişilik bir aile tarafından kullanılan su arıtma cihazının filtresi aynı aralıkta değişmeyecektir. Arıtma cihazının kullanılması ile suyun kalitesinin artması için içinde bulunan filtrelerin sayısı arttırılmaya devam etmektedir. Son teknolojiye sahip cihazlarda bulunan filtreler ve özellikleri genel olarak şu şekildedir.
- 5 mikron filtre: Suyu arıtmada ilk aşamayı oluşturur ve suyun içindeki çamur, tortu ve kum gibi maddeleri arıtmaktadır.
- Aktif karbon filtre: Suyun içinde bulunan klor ve kimyasalları arıtır. Ayrıca suyun kokusunu gidererek tadının güzelleşmesini sağlamaktadır.
- 1 mikron filtre: 5 mikrondan küçük olan kimyasalları, tortu ve çamur gibi maddeleri arıtmaktadır.
- Membran filtre: Suyun içindeki nano ölçekte bulunan tortuları arıtır. İçindeki kireç, kimyasal ve mikroplardan arındırmaktadır.
- Alkalin (ph) filtre: Yüksek ph değeri olan suların içimi lezzetli değildir. Bu filtre ile ph değerini düşürmekte ve suyun metabolizmaya uygun hale gelmesini sağlamaktadır.
- Mineral filtre: Suya mineral kazandırır ve sağlığa faydalı olmasını sağlamaktadır.
- Detox filtre: arıtma cihazlarına sonradan eklenebilir, içildiğinde vücutta detox etkisi yapmaktadır.
- Post karbon filtre: suyun doğal kaynak suyunun tadında olmasını sağlamaktadır.
Su Arıtma Cihazı Filtresi Değişmezse Ne Olur?
Su arıtma cihazı filtresi değişmezse ne olur incelendiğinde olumsuz etkileri olduğu görülmektedir. Öncelikle arıtma cihazının görevini yapması mümkün olmaz. Su arıtılamadığından şebekeden geldiği hali ile kullanılır. Kokusu, rengi ve tadı bozulur ve içilmesi zorlaşır. Bu sıkıntıların yaşanmaması için filtrelerin düzenli aralıklarla değiştirilmesi